Tandarts Verbeke

For the perfect smile

Tandarts Verbeke

For the perfect smile

Orthodontie

Mijn passie voor orthodontie vond zijn oorsprong als aanvulling op reconstructie van nieuwe prothetische voorzieningen voor het realiseren van een nieuwe perfect smile. 

Bij een orthodontist ontdekte ik de kneepjes van het vak, alsook ben ik me gaan verdiepen in postuniversitaire opleidingen. Sinds 2002 ervaar ik als tandarts dan ook dat ik met orthodontie een mooie glimlach kan verwezenlijken. 

In de praktijk maken we onderscheid tussen vaste en uitneembare apparatuur en onzichtbaar beugelen. 

Uitneembare apparatuur

Wordt vooral toegepast als voorbehandeling bij jonge kinderen tussen 6-10 jaar. In deze jonge opgroeiende fase is het belangrijk om attent te zijn op afwijkende mondgewoonten: 

 • Duim- en vinger- zuigen, of met voorwerpen gedurende lange tijd in de mond te houden (knuffels, voorwerpen,…) 
 • Infantiel slikpatroon waarbij de tong verkeerd wordt gepositioneerd en tijdens het slikken tussen de tanden wordt geperst in voorwaartse richting in plaats van de tong tegen het voorste gedeelte van het verhemelte in bovenwaartse richting te drukken waarbij de tong merkbaar tussen de tanden komt piepen of geperst wordt tussen de tandenbogen. 
 • Mond ademhalen; beter is om door de neus te ademen. Wanneer we door de neus ademen wordt de lucht beter gefilterd en zijn we ook minder vatbaar voor verkoudheden. De tong ligt hierbij in rust niet tegen het verhemelte, maar gaat dikwijls ook gepaard met niet gesloten lippen en een openstaande mond. 
 • Te ver naar voor gepositioneerde definitieve snijtanden waardoor een ontspannen lipsluiting onmogelijk wordt naarmate de kinderen ouder worden, dit omdat de luchtwegen langs de neus ook vernauwen. 

Daarbij gaat soms gepaard dat de onderlip achter de bovenste snijtanden plaats neemt in ontspannen houding waardoor deze tanden nog meer gestimuleerd worden in voorwaartse groei. Het risico op een trauma bij hobby’s zoals voetbal, volleybal, tikkertje, fietsen, springen op de trampoline,…wordt ook alsmaar groter waardoor onomkeerbare schade kan berokkend worden aan deze voorste tanden. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor uw kind van pestgedrag waarbij het woord ‘konijnentanden’ in de mond wordt genomen. 

Bij duimen kent vooral de bovenkaak niet zijn optimale groei waardoor een te smal verhemelte al gauw leidt tot ruimtegebrek tijdens de wisseling voor alle definitieve tanden. Ook krijgen de voorste definitieve tanden een verkeerde voorwaartse druk waardoor deze elementen in te grote voorwaartse positie komen te staan en daarbij de groei van de onderkaak kan worden afgeremd. 

Als aanvulling op deze verkeerde mondgewoonten kan logopedie een mooie aanvullende combinatie vormen met orthodontie, soms een noodzaak om tot het beoogde resultaat te komen. 

Vaste apparatuur

Voor vaste apparatuur worden blokjes of brackets gekleefd. Let op: NIET ALLE TANDEN dienen altijd gewisseld te zijn om een orthodontische behandeling te starten. 

Om de beugeltijd niet onnodig te lang te maken, kan het nuttig zijn dat de definitieve 2° kiezen nog niet zijn doorgebroken. Informeer je daarom tijdig bij je tandarts-orthodontist. 

Vooraleer gestart wordt met de behandeling dienen eerst vooraf te gebeuren: 

 • Foto-opname
 • Digitale 3D opname met de scanner
 • Behandelingsplan of clin-check wordt opgesteld
 • Goedkeuring afwachten van uw desbetreffend ziekenfonds

Bij het plaatsen van de brackets zal de tandartsassistent alle noodzakelijke uitleg verschaffen omtrent onderhoud, mondhygiëne, poets- en eetgewoonten. 

Als voorbereiding op nieuwe prothetische voorziening, zoals ik eerder in het begin aanwendde, kan ik bijvoorbeeld bij mensen op leeftijd afraden om totale extractie uit te voeren omdat ze vinden dat ‘die laatste overblijvende tanden toch scheef staan’. Door een korte behandeling kan een front al makkelijk gealigneerd worden zodat het poetsen niet alleen aanzienlijk verbeterd maar dat ook parodontale problemen weg blijven, dus minder tandvleesontsteking, minder tandsteen, dus een langere levensduur van die ‘laatste overblijvende’ tanden. 

Besef dat ‘tanden verliezen’ niet gelijk staat aan de leeftijd. Het is vooral de mondhygiëne die bepaalt om langer je tanden te behouden. Dus na alignatie kan de tandarts overgaan tot het vervaardigen van een partiële prothese die aanzienlijk meer comfort geeft dan een totale prothese. Een voordeel wanneer je op leeftijd dagelijks nog graag  geniet van een lekker diner. 

Retentie

Na het beugelen is retentie even belangrijk. Besef dat onze tanden niet in ‘beton’ vast gecementeerd staan, maar altijd onderhevig zullen zijn aan krachten. Denk zoal aan klemmen, knarsen, ook verkeerde mondgewoonten (tongpersen, infantiel slikken, voorwerpen in de mond zoals op stylo’s of potloden bijten,…

Als het beugelen wordt beëindigd, staan onze tanden losser dan ooit. Dus, retentie, wat gelijk staat aan het behouden van het resultaat, is dan hoogst noodzakelijk. Dit houdt in dat u als patiënt ’s nachts iets uitneembaar dient te dragen indien u het risico wil ontlopen om niet nog eens te moeten beugelen wanneer u 10 of 20 jaar ouder bent. Dit is de reden waarom veel 40’ers en 50’ers er opnieuw aan beginnen.

Retentie kan bestaan uit heel comfortabele materialen die voor niets in de weg zitten en nauw aansluiten aan de tanden.

Een draad aan de binnenkant van uw fronttanden is een oplossing, maar voor de bovenkaak niet altijd mogelijk. De draad kan dan ook te frequent los komen en is niet aan te raden. Voor een onderfront is dit minder het geval. Een retentiedraad loopt van hoektand naar hoektand waardoor de zijdelingse tanden niet zijn afgeseind. Vraag daarom best raad aan uw tandarts-orthodontist.

Een draad kan niet alleen los komen, maar is ook een trekpleister voor meer tandsteen omdat reinigen dan een grotere inspanning vraagt. Denk dus goed na voor je een beslissing maakt.

Retentie dragen een gewoonte, een way-of-life wanneer je gaat slapen.

Maak een afspraak

Telefoon

Adres

Zwijnaardsesteenweg 557 - 9000 Gent

Openingsuren

Maandag tot vrijdag van 9u tot 18u

Betalen kan met

De bankapplicatie, payconiq of cash

Parkeren

Gratis parking tegenover de deur
In de buurt zijn de eerste 30 min gratis

Indien u niet tijdig telefonisch annuleert (48u) op voorhand houdt de tandarts zich het recht voor u een verzuim consultatie van 50€ aan te rekenen.

Om u en onszelf te beschermen tegen het coronavirus nemen we de volgende maatregelen:

 • Gelieve niet op consultatie te komen indien u zich ziek voelt
 • Gelieve niet op voorhand plaats te nemen in de wachtruimte, maar in de auto te wachten tot het tijdstip van uw afspraak
 • Kom alleen, of indien noodzakelijk met 1 begeleider
 • Neem je mondmasker pas af bij de start van de behandeling
 • Gelieve je tanden thuis te poetsten, in de praktijk mag niet worden gepoetst
 • We dienen de toiletbezoeken zo beperkt mogelijk te houden

We hopen op uw begrip en medewerking voor deze maatregelen.

Maak een afspraak

Telefoon

Adres

Zwijnaardsesteenweg 557 - 9000 Gent

Openingsuren

Maandag tot vrijdag van 9u tot 18u

Betalen kan met

De bankapplicatie, payconiq of cash

Parkeren

Gratis parking tegenover de deur
In de buurt zijn de eerste 30 min gratis

Tandarts Caroline Verbeke is gedeconventioneerd