Tandarts Verbeke

For the perfect smile

Tandarts Verbeke

For the perfect smile

Prothese

Wanneer meerdere gebitselementen gaan ontbreken, wordt onze krachtenverdeling tijdens het kauwen onderbroken en herverdeeld. Dit heeft gevolgen voor de overblijvende tanden. Volgende verschijnselen kan men dan beginnen waarnemen: 

 • Migratie, kipping of rotatie van buurelementen
 • Uitgroei van tanden in de antagonistische kaak
 • Meer plaque retentie, moeilijkheidsgraad van poetsen wordt hoger
 • Botverlies thv de ontbrekende tanden
 • Spleten ontstaan in het restgebit, vooral bij overbelasting van de bovenste fronttanden
 • De beet veranderd en neemt af in verticale dimensie waarbij men spreekt van een verzakte beet (collapsed occlusion) °
 • Pijn thv de kaakgewrichten die uitstraalt naar de streek van het oor, temperomandibulaire dysfunctie
 • Verstoring van esthetiek en spraak

Totale prothese

 • IMMEDIAAT prothese: dit is een prothese die onmiddellijk geplaatst wordt, na het trekken van tanden. Hiervoor dienen de nodige voorbereidingen en plannen gemaakt te worden met de tandarts. Dit wordt toegepast wanneer de patiënt voor zijn beroep of omwille van esthetiek niet zonder tanden kan verschijnen. Besef wel dat een immediaatprothese geen definitieve prothese is. Wanneer na het wegnemen van tanden het tandvlees en bot gestabiliseerd is en gezond genezen, moet na enkele maanden gekozen worden voor een definitieve oplossing. 
 • EVO prothese: Dit is de meest nieuwe geavanceerde techniek van een totale prothese voor boven- en onderkaak. De prothese wordt gemaakt aan de hand van digitale data en kan bij verlies gedupliceerd worden zonder dat u zelfs hoeft langs te komen voor het proces van vervaardigen. U kan gewoon identiek dezelfde prothese terug per telefoon bestellen en komen afhalen na enkele dagen. Bij deze prothese zijn sterkte en minder nazorg grote troeven. Best een aanrader indien u drager bent van een totale prothese boven en onder.
 • TOTALE PROTHESE BOVEN- EN ONDERKAAK: dit is een totale kunstharsprothese die gemaakt wordt wanneer totaal geen tanden meer aanwezig zijn. Voor het vervaardigen van een totale prothese moet je bij de tandarts minstens 4 zittijden voorzien. 

Partiële prothese

Wanneer de tandenboog onderbroken is door afwezigheid van 1 of meerdere tanden rechts en/of links, kan een partiële prothese een oplossing bieden om tegelijkertijd rechts en links de tandenboog aan te vullen tot een volledige boogvorm waardoor stabiliteit gecreëerd wordt tijdens het kauwen alsook de resterende dentitie en esthetiek in lach en profiel worden hersteld. 

 • PLAATPROTHESE: is een gedeeltelijke kunstharsprothese die bestaat uit roze kunsthars en witte tanden. Deze prothese is vooral tandvlees-afgesteund en gaat mee met de resiliëntie (de indrukbaarheid) van het tandvlees tijdens het kauwen. Wanneer een andere tand verloren gaat, is toevoegen van een nieuwe ‘valse’ tand op de prothese perfect mogelijk. Om de houvast te vergroten, wordt ook gebruik gemaakt van draadklemmen die rond bestaande tanden vasthangen.  Dit is de goedkoopste prothetische voorziening. Voor de bovenkaak is dit een gunstiger oplossing dan voor de onderkaak vanwege de mogelijkheid voor een grotere afsteuning op het verhemelte. 
 • SKELETPROTHESE:  is een gedeeltelijke prothese bestaande uit een gegoten stuk, een skelet, met kunstharszadels waarop de ‘valse’ tanden worden geplaatst. Deze prothese wordt vooral door de tanden afgesteund in tegenstelling tot de plaatprothese. De ankers, klemmen, zijn op maat gemaakt al volgens de anatomie van de tand waarop de klem zich zal bevinden en vertrekt vanuit een steun die op de tand wordt ontworpen. Voor een goede houvast zijn minstens 4 pijlers, 4 ankers noodzakelijk. Zo zal tijdens het kauwen de prothese niet mee veren met de resiliëntie van het tandvlees omdat de steunen dit tegenhouden. Dit betekent dat u op termijn minder bot resorptie krijgt, waardoor de prothetische nazorg een stuk verminderd en kostenbesparend werkt.  

Voor de onderkaak is dit een betere en meer gunstige oplossing omdat het skelet een stuk minder dik aanvoelt dan een plaatprothese. Ook is de prothese duurzamer en sterker dan een plaatprothese en dus minder gevoelig voor breuk. De kostprijs ligt wel een stuk hoger dan een plaatprothese en wordt slechts terugbetaald door het ziekenfonds zoals een plaatprothese. Maar het comfort en de levensduur ligt dan wel een stuk hoger, alsook de nazorg minder. 

Ook voor deze prothese dient u gemiddeld 4 zittijden te voorzien. 

 • FLEX PROTHESE: dit is een flexibele partiële prothese die licht, flexibel en comfortabel is. De kleur van het tandvlees schijnt door de prothese. Deze is beschikbaar in 4 kleuren en in praktisch onbreekbaar. 

Ook voor deze prothese dient u gemiddeld 4 zittijden te voorzien en is duurder dan een goedkope plaatprothese. 

Hybride prothese

Dit is een totale of partiële prothese met een gegoten skelet fundering. In combinatie met valse tanden in de prothese, zijn ook nog natuurlijke elementen aanwezig.

 • Dit kan louter een gezonde goede wortel zijn waarop een gouden wortelkap wordt gemaakt met een anker of drukknop erop, om de prothese vast te klikken.
 • Ook kunnen 2 wortels van 2 hoektanden verbonden worden door 2 wortelkappen verbonden door een baar waarop de prothese haar houvast stevig kan vinden.
 • Ook kunnen tanden op zijn geheel overkroond worden en voorzien worden van een extern anker  waaraan de prothese houvast kan bieden.

Dit is dus een prothese die én uitneembaar is en daardoor ook makkelijk te reinigen is, én ‘vastklikt’  omwille van ankers, in dit geval: attachmenten.

Voor de onderkaak, waar een totale prothese weinig zuigkracht en kauwstabiliteit heeft, kan dit een zeer goede oplossing bieden. Vraag raad aan uw tandarts. 

Prothese op implantaten

Dit is een prothese die afgesteund wordt op 2,4 of 6 implantaten. Voor deze prothese is planning en voorbereiding uitermate belangrijk.

De implantaten worden geplaatst door een implantoloog in overleg met de tandarts. Wanneer de implantaten geplaatst worden, moet u nog enkele maanden overbruggen vooraleer prothetisch kan gestart worden door de tandarts. De implantaten dienen eerst goed te integreren in het bot. In tussentijd wordt altijd een voorlopige, of immediaatprothese gemaakt zodat u niet ‘zonder tanden’ hoeft rond te lopen.

Het ziekenfonds voorziet een terugbetaling voor 2 implantaten als u boven de 70 bent, voor een onderkaak en reeds drager bent van een totale prothese in de onderkaak gedurende minstens 1 jaar.

Opgelet: eerst dient worden gecheckt of u over voldoende botvolume beschikt in de onderkaak.

Vast brugwerk op implantaten

Dit kan een beperkte brug zijn op 2 implantaten of een volledige vastzittende brug over de hele tandenboog afgesteund over minimum 4 tot 6 implantaten. 

Deze brug wordt vervaardigd uit Titanium met porseleinen tanden en is niet zelf uit te nemen, maar wordt stevig verschroefd aan de suprastructuur op de implantaten.  

De brug voelt aan als natuurlijke tanden maar dient ook dagelijks goed gereinigd te worden, dus minutieus poetsen is belangrijk. Hiervoor dient de patiënt goed gemotiveerd te zijn voor het onderhoud. 

Grondige planning met de tandarts en overleg met de implantoloog dienen noodzakelijk uitgebreid te worden door genomen. 

Parodontale spalk

Wanneer tanden, vooral in een onderfront, door parodontale problemen mobieler worden, is het mogelijk dit te stabiliseren om de levensduur van uw eigen tanden te vergroten.  Belangrijk is een gezonde fundering voor de tanden te creëren, dus parodontaal kan een curettage aangewezen zijn alvorens te spalken. 

Hierbij worden de tanden van het boven- of onderfront gespalkt met een bundel glasvezel aan de binnenzijde van de tanden, zodat de tanden niet alleen steun ondervinden van de bundel glasvezel maar ook aan elkaar, waardoor eten alweer een stuk aangenamer en comfortabeler wordt.  

Bij het poetsen dient de binnenzijde wel extra aandacht te krijgen zodat geen etensresten rond de glasvezel zich opstapelen. 

De spalk voelt aangenaam glad en ben je vlug gewoon. 

Glasvezel spalk

Wanneer een solitaire snijtand onder parodontaal verloren is en moet getrokken worden, kunnen we je eigen tand met een spalk terug plaatsen. Nadat de tand getrokken is, wordt de wortel direct geamputeerd en met een glasvezelbundel aan de binnenzijden aan de buurtanden gespalkt. Zo kom al direct terug buiten met je ‘eigen’ tand. 

 

Wanneer je eigen tand verloren is en niet meer bruikbaar om te spalken, kan ook een nieuwe tand gecreëerd worden rond een bundel glasvezel die aan de binnenzijde van de buurtanden kleeft. De nieuwe tand wordt opgebouwd met kunststof of composiet. Let op: dit gebeurt meestal en enkel bij een verloren solitaire onderfront tand.

Maak een afspraak

Telefoon

Adres

Zwijnaardsesteenweg 557 - 9000 Gent

Openingsuren

Maandag tot vrijdag van 9u tot 18u

Betalen kan met

De bankapplicatie, payconiq of cash

Parkeren

Gratis parking tegenover de deur
In de buurt zijn de eerste 30 min gratis

Indien u niet tijdig telefonisch annuleert (48u) op voorhand houdt de tandarts zich het recht voor u een verzuim consultatie van 50€ aan te rekenen.

Om u en onszelf te beschermen tegen het coronavirus nemen we de volgende maatregelen:

 • Gelieve niet op consultatie te komen indien u zich ziek voelt
 • Gelieve niet op voorhand plaats te nemen in de wachtruimte, maar in de auto te wachten tot het tijdstip van uw afspraak
 • Kom alleen, of indien noodzakelijk met 1 begeleider
 • Neem je mondmasker pas af bij de start van de behandeling
 • Gelieve je tanden thuis te poetsten, in de praktijk mag niet worden gepoetst
 • We dienen de toiletbezoeken zo beperkt mogelijk te houden

We hopen op uw begrip en medewerking voor deze maatregelen.

Maak een afspraak

Telefoon

Adres

Zwijnaardsesteenweg 557 - 9000 Gent

Openingsuren

Maandag tot vrijdag van 9u tot 18u

Betalen kan met

De bankapplicatie, payconiq of cash

Parkeren

Gratis parking tegenover de deur
In de buurt zijn de eerste 30 min gratis

Tandarts Caroline Verbeke is gedeconventioneerd